Vijgenkoekjes met sesam

... een heerlijke, knapperige koekje met slechts twee ingrediënten!


Wat heb je nodig?
200 g gedroogde vijgen
100 g sesamzaadjes
Verder nog:
2 vellen bakpapier
bakplaat
deegrol
keukenmachine
mengkom
rooster

Hoe maak je ze?
Zet alle benodigdheden klaar en verwarm de oven voor op 180°C
Verwijder de harde steeltjes van de vijgen en maal de gedroogde vruchten dan tot een dikke pasta in de keukenmachine.
Schep de vijgenpasta in een mengkom en kneed de sesam er goed door heen. je kan het met je handen doen, het is wel een plakkerig werkje!
Neem een vel bakpapier en leg de vijgenpasta er op en duw het wat platter. Leg er nu een tweede vel boven op en rol met behulp van een deegroller de pasta uit tot een vierkante of langwerpige dunne lap. Hoe dunner de pasta, hoe krokanter de koekjes zullen worden.
Verwijder het bovenste vel bakpapier. Je kan vierkantjes snijden of rondjes uithalen (dit vergt wat meer werk)
Schuif het vel bakpapier met de vijgenpasta op een bakplaat en plaats deze in het midden van de oven. Bak de koekjes eerst 10 min op 180°C. Verlaag dan de temperatuur naar 140°C en bak ze nog een keer 7 min. Pas wel op dat ze niet te bruin worden. Plaats desnoods de bakplaat wat lager in de oven. Wil je ze extra krokant? Draai de koekjes even om en bak ze dan nog maximaal 10 min op 100°C. Pas op dat ze niet verbranden!
Leg ze op een rooster om goed af te koelen. De koekjes worden dan vanzelf nog wat krokanter en bewaar ze in een goed afgesloten pot of blik.
Smullen maar!

Tip!
Je kan een heerlijk hapje maken met deze koekjes als bodem met daarop 1 kl geitenkaas natuur, een partje vijg, afgewerkt met wat sesamzaad... heerlijk!



Koken en Kitch op facebook

Reacties