Moussaka

... een heerlijk Grieks gerecht met lamsgehakt, aardappelen, 
groenten en schapenkaas, hmmm!!


Wat heb je nodig?
1/2 kg lamsgehakt (of gemengd gehakt)
1/2 kg grote aardappelen
1 aubergine
2 sjalotjes
1 teentje look
500 ml passata (gezeefde tomatenpulp)
25 g boter
25 g bloem
1/5 l melk
150 g kefalograviera, rigatello of Parmezaanse kaas
125 g geraspte kaas om te gratineren 
olijfolie
peper & zout
nootmuskaat
oregano

Bereiden:
Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van 1 cm. Leg de aardappelschijfjes in koud water.
Snijd ondertussen de aubergines in plakken van 1 cm. Doe flink wat olijfolie in de pan en bak de aubergineschijven aan beide kanten aan in voldoende olie. Kruid de aubergines met peper & zout.
Snijd de sjalotjes en het lookteentje fijn en stoof ze aan in olijfolie tot ze glazig zijn. Voeg het gehakt toe en laat even meegaren. Kruid met peper, zout en oregano. Giet de passata erbij, roer alles om en laat verder stoven op een zacht vuurtje.
Rasp de kaas. Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en meng goed tot een roux. Giet de melk erbij en laat inkoken tot een gladde saus. Kruid de bechamelsaus met peper en nootmuskaat en voeg er de geraspte kaas bij.
Werk af:
Veeg een laagje olijfolie in een ovenschotel. Leg de aardappelschijfjes op de bodem en kruid met wat peper. Zorg ervoor dat je de volledige schotel bedekt.
Leg een laag aubergines op de aardappelen, schep het gehakt over de aubergines en giet de bechamel erover.
Meng een handvol geraspte kaas onder de andere kaas en bedek de moussaka ermee. 
Strooi er wat oregano over.
Bak af:
Bak de moussaka een uur in een voorverwarmde oven van 200°C.
Je kan de ovenschotel ook op voorhand een half uurtje voorbakken en dan een nachtje laten rusten.
De dag daarna zet je de schotel opnieuw een half uurtje in de oven op 180°C als je gaat aperitieven ;-)
Samen aan tafel en ... smakelijk!!

Koken en Kitch op facebook 

Reacties