Lasagne met spinazie en zalm




Ingrediënten:
Voor de lasagne
12 droge lasagnevellen
300 g gerookte zalm in plakjes
100 g gemalen kaas (bv. emmentaler)
150 g verse spinazie
2 courgettes (middelgroot)
1 teentje look
 snuifjes gedroogde oregano
 scheutjes olijfolie
 peper & zout
Voor de saus
1/2 visbouillonblokje
1 brikje soja room light
1⁄2 eetlepel tomatenpuree (geconcentreerd)
1 el citroen
3 blaadjes laurier
2 takjes tijm
1 steranijs
snuifje cayennepeper
snuifje zout

Bereiding:
Maak een visbouillon met 250 ml water en 1/2 visbouillonblokje.

Kook de lasagnevellen voor en laat uitlekken op een keukendoek.

Schenk de room in een pot op een matig vuur. Voeg de visbouillon toe, samen met laurierblaadjes, takjes tijm, steranijs, een beetje cayennepeper en een snuif zout. Laat even inkoken en infuseren zodat alle smaken worden opgenomen
Blijf roeren met de garde tot je een licht gebonden saus overhoudt.
Indien je dat wenst, kan wat geraspte kaas (emmentaler) door de warme saus te roeren. Laat ze nadien niet meer koken.
Indien je saus te dik wordt, kan je verdunnen met wat melk.
Roer er de tomatenpuree door voor een licht-zure toets en een rozige kleur.
Voeg ook een scheutje vers citroensap toe.
Proef de saus en voeg naar smaak extra peper en zout toe.

Snijd de uiteinden van de courgettes. Gebruik een mandoline om de groente in lange dunne plakken van 2 mm dik snijden in de lengte. Je kan eventueel de plakken courgette even kort bakken in een beetje olijfolie of ze grillen of stomen.

Pel de teen look en prik hem op een vork. Verhit een scheutje olijfolie in een pot op een stevig vuur.
Spoel de spinazie in ruim water en verwijder taaie bladstelen en nerven en laat uitlekken.
Doe de spinazie in de pot en roer met de ‘lookvork’ voor een milde looksmaak, tot de groente weggeslonken is en het meeste vocht verdampt is. Voeg tussendoor wat versgemalen peper en zout toe. Laat het groen uitlekken en bewaar de spinazie voor straks.
Knijp eventueel de gestoofde spinazie uit, zodat er nog amper vocht in zit.

Verwarm de oven voor tot 180°C.

Bedek de bodem van een ruime ovenschaal met een dun laagje saus. Puzzel daarbovenop een laag lasagnevellen.
Schep er een laagje saus over en strijk ze glad.
Vervolg met plakjes courgette. Druppel er een klein beetje olijfolie over en strijk ze uit met een borsteltje. Kruid zo’n laag groente telkens met een wat versgemalen peper, droge oregano en een beetje zout.
Bedek de groente met een laagje gerookte zalm.
Leg er opnieuw een laag pastavellen bovenop, gevolgd door saus en een laagje courgette (met olie en kruiding).
Vervolg met laagjes pasta, saus, courgette, zalm, enz. Bouw de lasagne gevarieerd op, en bewaar bovenaan wat ruimte voor de afwerking.
Verdeel de gestoofde spinazie erbovenop en eindig met een laagje gemalen kaas.
Schuif de zalmlasagne in de voorverwarmde oven van 180°C. Gaar ze gedurende 30 tot 35 minuten en serveer meteen.

Smakelijk!!
Met dank aan dochterlief :-)

Koken en Kitch

Reacties