Shakshuka


  ...een eigerecht dat veel in Arabische en Noord-Afrikaanse landen wordt geserveerd, een echt heerlijk en ontbijt!


Shakshuka dit gerechtje is voor 4 personen
4 eieren
½ tl komijnzaad
2 rode uien
1 rode en 1 gele paprika
laurierblad
5 tomaten;
½ tl saffraan
chilivlokken
olijfolie
peper & zout
2 stengels bosui
200 ml water
plukje peterselie of koriander
peper & zout
olijfolie

Was en snijd de paprika’s in dunne reepjes. Snijd de rode ui in dunne ringen. Was en snijd de tomaten in blokjes. Rooster in een pan het komijnzaad op hoog vuur. Voeg na 2 á 3 minuten de olijfolie en de uien toe. Als de uien glazig zijn voeg je de tomaten, chilivlokken, 200 ml water, laurierblad en saffraan toe. Breng op smaak met peper & zout. Draai het vuur omlaag en laat het geheel zo’n 10 tot 15 minuten pruttelen. Blijf goed roeren. Als het water te snel wordt geabsorbeerd voeg je nog een beetje toe, totdat er een mooie, dikke saus ontstaat.
Maak met een lepel 4 holtes in de saus en breek hierin de eieren. Zet een deksel op de pan en laat de eieren nog 10 min op laag vuur garen. Haal de pan van het vuur en knip er wat verse peterselie of koriander overheen. Serveer met (volkoren) pitabroodjes.

Bron: Foody

Tip:
Een variant maar dan als ' mediterraan hoofdgerecht'


                             


Ingrediënten voor 4 personen:
2 uien
2 paprika's (rood en geel)
1 kg tomaten
4 kippenbouten (liefst drumsticks)
4 eieren
1 à 2 bouillonblokjes
verse gemalen zwarte peper
laurierblaadje
olie

Bereidingswijze:
Uien aanbraden in olie, tomaten en paprika er bijvoegen, eventueel halve liter water toevoegen, kippenbouten erop/erin leggen, peper, laurier en bouillonblokjes toevoegen en nu op zacht vuurtje allemaal gaar laten koken. De kip moet goed van het bot af kunnen komen. Ondertussen is het een mooie, smakelijke soep geworden.
Terwijl je dit op zacht vuurtje door laat koken, de eieren pocheren in de soep (1 voor 1 op verschillende plaatsen in de pan breken en in de soep laten glijden, vervolgens ongeveer 4 minuten door laten koken.
Serveertip:
Verdeel over 4 soepkommen, geef er lekker vers Turks brood bij.

Koken en Kitch


Reacties