Rode kool

... lekker met patatjes en braadworst!


Nodig: 
1 rode kool
4 uien
2 grote stoofappels 
2 el boter, 2 el olijfolie
2 el bruine suiker
4 el aalbessenconfituur
2 dl rode wijn
2 scheutjes natuurazijn
verse tijm
verse laurier
8 jeneverbessen
4 kruidnagels

Aan de slag:
Snijd de rode kool in zeer kleine stukjes en versnipper de uien.
Verhit een ruime kookpot en smelt daarin de boter op een zacht vuurtje.
Stoof de stukjes ui even aan in de pan, maar let erop dat ze niet kleuren.
Voeg even later de rode kool toe.
Schil de appel en rasp het vruchtvlees. Voeg ook dat toe aan de pot met kool en roer alles goed om.
Kneus de jenerverbessen, zodat ze straks meer smaak afgeven. Stop ze samen met de kruidnagels in een theezakje.
Bind met keukentouw enkele takjes verse tijm en een paar blaadjes laurier samen en laat ook dat bouquet garni meestoven op een zacht vuur.
Zet na enkele minuten het vuur iets hoger en voeg de rode wijn toe. Laat het vocht al roerend een beetje verdampen en zet daarna het vuur opnieuw op een laag pitje.
Schep de aalbessenconfituur en de bruine suiker door de kool, roer alles om en laat de schotel een uurtje heel rustig sudderen.
Bind met keukentouw enkele takjes verse tijm en een paar blaadjes laurier samen en laat ook dat bouquet garni meestoven op een zacht vuur.
Sprenkel tenslotte een scheutje natuurazijn over de kool en roer om. 
Verwijder de kruiden.

Smakelijk!

Tip: Je kan deze rode kool gerust invriezen om er later nog een keertje van te genieten!!

Koken en Kitch op facebook

Reacties